Polikliniek bouwen

HIGHCARE is gespecialiseerd in de bouw van ‘flush sanitaire’ poliklinische behandelkamers met het box in box systemen. Waarbij het gebouw de buitenbox is en de behandelkamer de binnenbox. De gebruikte bouwmaterialen passen binnen het gedocumenteerde cGMP kwaliteitsborgingssysteem.

De vraag naar behandel en operatiekamers in de particuliere sector is sterk toegenomen. Men verwacht op deze manier wachttijden voor patiënten, die een relatief kleine behandeling dienen te ondergaan, te kunnen beperken.

 

POLIKLINIEK ONTWERPEN

Voorbeelden van behandelcentra zijn oogheelkunde, kaakchirurgie, cosmetische chirurgie en plastische chirurgie, maar ook in huisartsencentra doordat er steeds meer verantwoordelijkheid bij de huisarts komt te liggen, worden in toenemende mate kleine chirurgische ingrepen zelf uitgevoerd. Het grootste voordeel is dat in deze kleine operatiecentra zelden infecties voorkomen met ziekenhuisbacteriën. HIGHCARE bouwt dit soort compacte ruimten voor kleine operatieve ingrepen. Opmerkelijk bij het bouwen van een polikliniek met dit soort units is dat ze kunnen plaatsvinden zonder dat een praktijk er feitelijk voor dicht hoeft te gaan. HIGHCARE is gespecialiseerd in deze manier van bouwen met IFD technologie.
 

OPERATIEKAMERS

In een operatiekamer dient steriliteit zoveel mogelijk te worden nagestreefd. De belangrijkste instrumenten hierbij zijn de luchtbehandeling en het gebruik van inerte materialen in een ‘flush en sanitaire’ omgeving. HIGHCARE bouwt metalen stofarme ruimtes en levert luchttechniek met een sterk spoelende werking.

De kwaliteit van de lucht in de operatiekamer kan worden weergegeven aan de hand van drie samenhangende indicatoren:

  • het aantal kolonievormende eenheden (KVE) per m3 circulerende lucht
  • de sedimentatie graad van bacteriën op oppervlakken, uitgedrukt in KVE/m2/uur of in KVE/dm2/uur (NEN-EN-ISO 14698-1)
  • het aantal partikels in de circulerende lucht, uitgedrukt in partikels/m3, wel of niet bacterie dragend, en onderverdeeld in grootte van partikels


Een moderne operatiekamer wordt gekoeld of verwarmd via thermische stralingspanelen in het plafond. Boven de operatietafel wordt met HEPA-filters gezuiverde lucht ingebracht en op twee plaatsen: halverwege de wand en op plintniveau met luchtsleuven afgezogen. Zo ontstaat een synergetisch effect en een gezond werkklimaat. De vormgeving van de operatiekamer is er volledig op gericht om de kans op besmetting, vervuiling en infectiegevaar te beperken en dat volgens de laatste cGMP. HIGHCARE houdt daarbij rekening met de werkomstandigheden van het personeel.

Ook in bestaande omgevingen realiseert HIGHCARE projecten. Volgens het ‘box in box’-systeem worden units geïntegreerd in nieuwe, maar ook bestaande gebouwen met beperkte geluids- en stofoverlast. De cleanroom, de binnenbox, wordt losstaand in het gebouw geplaatst. Deze functioneert volledig ‘stand alone’ volgens een ‘plug and play’-systeem. De buitenbox, een inpandige ruimte, beschermt de cleanroom. Op deze manier zijn vele toepassingen en omgevingen denkbaar, of het nu in een bestaand ziekenhuis is, in een fabrieksgebouw of in een bestaand laboratorium.

Back

Office address

Ellen Pankhurststraat 1a
5032 MD TILBURG
North Brabant, the Netherlands

 

CoC nr.56268629
VAT nr.NL852049572B01