UV-C stopt virussen HEPA niet

Corona desinfectie

cleanroom_fijnstof_01

Corona desinfectie: hoe werkt het?

Corona desinfectie met ultraviolet C-licht is een speciale techniek om lucht, water en oppervlakken te desinfecteren. De energie van het UVC-licht stopt de deling van micro-organismen zoals virussen en bacteriën.
Een virus is een microscopisch klein deeltje dat bestaat uit erfelijk materiaal, verpakt in een eiwitomhulsel. Virussen worden pas biologisch actief als zij cellen van levende organismen binnendringen. Virussen hebben geen voortplantingsapparaat en kennen geen eigen stofwisseling. Ze zijn volledig afhankelijk van gastheerorganismen. Er is tot op heden geen sluitende definitie, zodat er niet gezegd kan worden dat virussen leven.

De diameter van een virusdeeltje is tussen de 20 en 300 nanometer. Een virus is niet met een normale microscoop te zien. Dat kan wel met een elektronenmicroscoop. Een individueel virusdeeltje wordt ook virion genoemd. Virussen worden bestudeerd in de virologie, een onderdeel van de medische microbiologie.

Er is veel ondersteunend wetenschappelijk bewijs vanuit internationaal gerespecteerde instituten die bevestigen dat UV-C geschikt is om de groei van micro-organismen tegen te gaan. Een virus is te klein om gestopt te worden door een HEPA-filter, een – High Efficiency Particulate Air – filter.

Veilig toepasbaar

HIGHCARE bouwt al 25 jaar hoogwaardige cleanrooms en heeft zich gespecialiseerd in het filteren van fijnstof en het desinfecteren met UVC-licht. Een lichttechniek die alleen veilig gebruikt mag worden in een voor zoogdieren afgesloten ruimte. UV-C licht is bij aanstraling gevaarlijk, het beschadigt het netvlies in het oog, maar ook het huidoppervlak. Het versnelt het verouderingsproces van specifieke materialen. Het kan en mag alleen veilig toegepast worden, mits onzichtbaar en in een voor UVC geschikte omgeving. Het installeren van UVC vraagt vakkennis.

Fijn filters zoals HEPA stoppen geen virussen

Voor Corona desinfectie of het bestrijden van het Norovirus is het filteren van de lucht met HEPA’s niet voldoende, het stopt geen virussen. Zoals zichtbaar op de afbeelding op deze pagina zijn virussen hiervoor te klein. UVC-licht desinfecteert.

Toepassing UV-C

Een milieu vriendelijke manier om de lucht te zuiveren van virussen en bacteriën.

Toegepast in:
– behandelkamers
– spreekkamers
– liftruimtes
– vergaderruimtes
– toiletruimtes
– centrale hal of receptie ruimte

In grotere ruimtes installeren we de techniek in de centrale luchtbehandeling:
– cleanrooms
– centrale luchtbehandeling in utiliteitsgebouwen
– cruiseschepen
– vliegtuigen

De voordelen van desinfecteren met UV-C

  • Milieuvriendelijk en biologisch
  • Desinfecteert continu (24 uur per dag)
  • Lage operationele kosten
  • Effectief, Flexibel toepasbaar

Het principe van UVC desinfectie

UV licht of straling heeft een kortere golflengte en is energierijker dan zichtbaar licht. Het is onder te verdelen in UVA, UVB en UVC . UVA is de bekendste van de drie en wordt gebruikt om vingerafdrukken met scheerlicht te traceren. UVC licht heeft een golflengte van 100 tot 300 nm en wordt goed geabsorbeerd door micro-organismen. Corona desinfectie; de energie van het UVC licht verstoort het DNA en voorkomt dat micro-organismen zoals het Corona virus zich kunnen delen.

Waarom is UV-C straling kiemdodend?

Het desinfecterende bereik van UVC licht loopt van 240 tot 280 nm, het meeste effect wordt bereikt bij 260 nm. Dit verloop is te vergelijken met de ontwikkeling van de absorptiecurve van DNA. Het DNA molecuul bestaat uit vier bouwstenen in een dubbele helix. Adenine, thymine, guanine en cytosine. Als er twee thyminen naast elkaar liggen dan bindt het UVC licht deze met elkaar in plaats van met de tegenoverliggende base in het DNA molecuul. HIGHCARE levert Corona desinfectie systemen met UVC lampen. Ze geven het grootste deel van de fotonen af bij 254 nm zodat het DNA maximaal verstoord wordt. Hoe hoger de intensiteit (uitgedrukt in mJ/cm²) en hoe langer de bestralingstijd (seconden), hoe hoger de UVC dosis (mJ/cm²) en daarmee het aantal micro-organismen die zodanig beschadigd raken dat ze zich niet meer kunnen delen. Per virussoort en bacterie kan de intensiteit verschillen.

De dosis bepaalt de mate van desinfectie

Bij UV-C desinfectie is bekend welke dosis er nodig is voor verschillende soorten micro-organismen. We noemen dit de letale dosis (LD). De juiste samenstelling van de verlichting heeft grote invloed op het resultaat. Resistentie komt niet voor met UVC licht. Standaard wordt de effectiviteit aangegeven met een LD90, dat betekent dat 90% van de populatie gedood wordt. Een verdubbeling van de dosis betekent dat 99% van de populatie gedood wordt, een verdriedubbeling 99,9%, enzovoorts.

Virus filter UV-C

HIGHCARE levert onderstaande techniek op klantspecificatie,

A. Virus filtratie van de lucht; geschikt voor openbare ruimtes.

– Kantoren, detailhandel, horeca, liftcabines, toiletruimtes
– in centrale luchtbehandeling units

B. Oppervlakte behandeling; in een voor mens en dier afgezonderde omgeving.

Alleen te gebruiken -zonder- de aanwezigheid van mens of dier:
– sanitaire ruimtes zoals wc’s en badkamers
– liftcabines
– taxi’s
– ambulances
– te ontsmetten ruimtes

C. De operationele classificatie in een cleanroom

De classificatie wordt beïnvloed door een nauwkeurig samenspel, UV-C is hier een extra hulpmiddel:
– het schoonmaak protocol van de ruimte
– het gedrag van de operators
– de vervuiling van het productieproces
– de temperatuur in de ruimte
– de relatieve vochtigheid
– de positie van de inblaas sokken onder het plafond. (het volledig schoonspoelen van de ruimte; flush)
– de locatie van de retourspleten (flush)
– het circulatievoud van de lucht in de ruimte
– de kwaliteit van de luchtfilters
– de locatie van deze filters
UV-C is in dit soort omgevingen een succesvol extra hulpmiddel.

Via ‘offerteaanvraag of ‘Chat’ zijn we u graag van dienst.
<Cleanroom is flush en sanitair>

<ESA uitleg>

<Stanford solar>

corona desinfectie highcare cleanrooms 02
corona desinfectie UV-C
Corona_desinfectie_toiletten

Office address

Ellen Pankhurststraat 1a
5032 MD TILBURG
North Brabant, the Netherlands

 

CoC nr.56268629
VAT nr.NL852049572B01