Flush en sanitair maakt poetsen betrouwbaar

Cleanroom schoonmaken

Cleanroom schoonmaken vraagt om een juiste mentaliteit. Het begint bij de start – de eerste keer – het ideale leermoment. Alleen door het zelf te ervaren is het op een later tijdstip over te dragen aan een vaste poetsploeg. In een nieuwe cleanroom kan de schoonmaak daarom de eerste keer het beste plaatsvinden door de leidinggevende samen met de operators. Zo ervaart het management wat de kritische plekken zijn en wat de juiste mentaliteit is om dit dagelijks uit te voeren. Poetsen is een activiteit met een hoge frequente die vraagt om discipline.

Unieke procedure

Elke cleanroom is uniek en de praktische kennis tijdens de eerste schoonmaak is de basis voor het opstellen van een schoonmaak-protocol. In deze fase blijken gebruikers de inrichting aan te passen aan de schoonmaak procedures.

Het schoonmaak-team

Een cleanroom schoonmaken is een serieuze aangelegenheid die alleen gedelegeerd kan worden aan het schoonmaak-team als de operators en hun leidinggevende op basis van ervaring samen hebben bepaald wat er dient te gebeuren. Elke cleanroom is uniek, dat geldt ook voor het schoonmaak protocol. Het cleanen van risicovolle apparatuur kan beter door de operator zelf worden uitgevoerd.

Zichtbaar en onzichtbaar

Poetsen lijkt makkelijk maar vraagt om kennis en discipline. Zichtbare vervuiling zoals bouwvuil of vervuiling na de ingebruikname, zijn eenvoudig te verwijderen, maar in cleanrooms draait het om fijnstof. Microscopisch klein, onzichtbaar voor het oog, en dat vraagt om gedisciplineerde en gemotiveerde schoonmakers.

Werkwijze en volgorde

Een betrouwbare schoonmaakmethode is die volgens een vast schema. Het cleanen dient op vaste tijdstippen te gebeuren en volgens een standaard procedure. In de praktijk blijkt dat het wisselen van werkzaamheden motiveert en voorkomt dat men uit gewoonte niets vergeet. Leg vast wanneer men schoonmaakt en hoe men schoonmaakt en houdt rekening bij het opstellen van een procedure dat deze eenvoudig is te controleren door operators.
Poetsen vindt plaats in een logische volgorde. Tijdens het schoonmaken van de vloer loop je van ver weg terug naar de toegangsdeur. Op internet zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden die regelmatig worden geüpdatete

Frequentie

De juiste frequentie hangt samen met de activiteiten in de ruimte en hoe kwetsbaar het proces is voor vervuiling. Fijnstof in een omgeving met ‘dood’ materiaal bij semicon bedrijven zoals ASML of ‘levend’, zoals in de voedingsindustrie of farmacie vragen een andere aanpak.

<Cleanroom wanden>

Cleanroom_schoonmaken_02_aflegrek_flush
Cleanroom_schoonmaken_03_uvc_desinfectie

Office address

Ellen Pankhurststraat 1a
5032 MD TILBURG
North Brabant, the Netherlands

 

CoC nr.56268629
VAT nr.NL852049572B01